Klarinett

Klarinett

 

Generelt:

Klarinetten er et tre-instrument. De finnes også i plast, som du får de første årene i guttemusikken. Uansett er vedlikeholdet det omtrent det samme. Under klaffene finner du puter, som er med og tetter hullene. Klarinetten tåler ikke å bli våt. Hvis du skal spille ute i regnvær, skal du ha regntrekk på klarinetten. La aldri klarinetten bli liggende i direkte sollys f.eks i bilen, og heller ikke ute i kulda om vinteren. Den er veldig påvirkelig for temperatursvingninger.

 

Spilling:

Det skal ikke brukes makt når du setter klarinetten din sammen. Er du usikker på hvordan du gjør dette, så spør læreren din, eller snakk med instrumentforvalterne i korpset. Gjør det til en vane å ha flisa/røret i munnen mens du setter sammen klarinetten. Den er lettest å spille på, og lager finest lyd med en fuktet flis. Har du pause i spillingen, så sett klarinetten i stativ hvis du har dette, eller legg den fra deg med klaviaturet opp. Pass på at den står/ligger trygt, slik at ikke andre kan komme borti den.

 

Når du har spilt:

Etter spilling skal klarinetten dras gjennom med ett tørkle eller lignende. Har du ikke fått dette, kan du enkelt lage det med en hyssing og ett lommetørkle. Heng gjerne noe tungt i ene enden, så er den enklere å få gjennom. Vask aldri klarinetten med vann. Flisen skal tas av munnstykket når du er ferdig med å spille.
Har du spilt i regnvær, ikke pakk bort klarinetten, men la kofferten stå åpen slik at den får tørket ut.

 

Jevnlig:

Kikk av og til over klarinetten om skruer er løsnet eller annet som ikke er som det skal. Smør korken i skjøtene av og til slik at den går lett sammen. Bruk en tørr klut og tørk av instrumentet på utsiden av og til. En tre-klarinett bør også oljes innimellom, dette lærer du hos spillelærer.
Ta kontakt med instrumentforvaltere på første øvelse hvis noe er galt. Ikke forsøk å reparere den selv.

 

Utdelt utstyr:

Instrument, regntrekk, hette til munnstykke, noteklype, marsj-hefte, fettstift, instrument-koffert, notestativ.

 

Forbruk:

Du må selv holde deg med rør (fliser) og fettstift etterhvert.