Slagverk

TrommeSlagverk

 

Vedlikehold, skarptromme:

Tørk trommen utvendig og innvendig med en ren, fuktig klut, og poler den gjerne med tromme-polish. Mens du likevel er inne i trommen, skru til alle innvendige skruer. Rengjør demperen, og smør skruen med litt vaselin. Rengjør reifer og strammeskruer, leg litt vaselin på gjengene til
strammeskruene før du setter skinnet på igjen slik det er beskrevet under. Rens og smør seidestrammeren.

 

Montering av skinn:

Puss trommekanten og reifen med en myk klut og sett den inn med litt parafinvoks eller stearin. Sjekk at skinnet er helt og uten rifter.
Legg skinnet på trommen, og legg deretter reifen på. Sett inn alle strammeskruer med stoppskiver og skru de sammen til de akkurat tar tak. Nå begynner du å stramme sakte i stjerneform, en halv omdreining av gangen. Hold på slik til skinnet er såpass stramt at du med ett bestemt press kan presse skinnet ca ½ cm ned på midten. Underskinnet skal være litt slakkere enn overskinnet. Bruk nå
ett håndkle eller lignende og demp underskinnet. Slå på kanten av overskinent og etterjuster til klangen er lik rundt hele trommen. Snu, og gjør det samme på undersiden.

 

Når du har spilt:

Skarptrommen skal ligge i trekket sitt når du er ferdig med å spille. Ikke legg noe annet, notehefter, trommestikker etc i samme rom som trommen. Pass på at trommen ikke f.eks står nær en ovn, eller slik at noen kan tråkke/snuble på den.

 

Diverse:
Mye av trommeutstyret, pauker, rototoms, cymbaler, lyre, xylofon , marimba, vibrafon og annet trenger også vedlikehold. Generelt gjelder (også stativer):

  • Bevegelige deler kan smøres.
  • Instrumenter kan tørkes/poleres med en ren tørr klut.
  • Sjekke at skruer ikke er løsnet.
  • Ikke slå på instrumentene med andre stikker enn de som er beregnet til det.
  • Bruk beskyttelsestrekk hvis det finnes.
  • Bruk transportkasser hvis det finnes. (pauker!).
  • I bager og kasser, ikke pakk ting slik at det kan ødelegge hverandre.

 

Utdelt utstyr:

Øvingspad, skarptromme, trommestativ, notestativ.

 

Forbruk:

Trommestikker.