Saksofon

Saksofon

Generelt:

Saxofonen er et instrument du må være forsiktig med. Den har klaffer og stenger som ikke tåler hard behandling. Under klaffene finner du puter, som er med på å tette hullene. Disse tåler dårlig fuktighet.

 

Spilling:

Vær forsiktig når du setter sammen saxofonen. Er du usikker på hvordan du gjør dette, så spør læreren din, eller snakk med instrumentforvalterene i korpset.

I pausene, når du ikke spiller, skal instrumentet enten stå i stativ, hvis du har dette eller ligge i kofferten. Pass på at den ikke står i veien for noe, slik at den kan veltes.

 

Når du har spilt:

Ta røret (flisa) av når du er ferdig med å spille. Tørk den av, og legg den i ett beskyttelses-etui. Tørk munnstykket innvendig med svaberen, før du igjen setter på rør-klemma og rørhetta. Ta så halsen fra kroppen til saxofonen, og rist fuktighet ut av halsen. Tørk av endestykket og korken med en fille. Hold saksofonen i «klokka», og vend og rist forsiktig for å få ut fuktighet. Trekk kluten/børsten gjennom, og tørk av halsfestet til slutt. Tørk også over den på utsiden med en tørr klut.

 

Jevnlig:

Rengjør av og til munnstyukket med en kald fuktig klut. Ikke bruk varmtvann.Bruk en myk fuktig klut til å tørke av utsiden av saksofonen, for å holde den fin og blank. Ikke bruk sølvpuss eller andre kjemikalier da dette kan skade mekanikk og puter. Kontroller at alle puter ser ut som de tetter det de skal, og at ingen skruer eller lignende er løsnet.
Mekanikken kan gjerne smøres med en liten dråpe klaviatur-olje ca hvert halvår. Ta kontakt med instrumentforvalterne hvis du oppdager at noe er
galt.

 

Utdelt utstyr:

Instrument med kasse og pussestav, noteklype, marsjhefte, notestativ.

 

Forbruk:

Du må holde deg med rør (fliser selv)