Waldhorn

Waldhorn

 

Generelt:

Instrumentet ditt må du være forsiktig med. Det har ventiler og rør som er sårbare for hardhendt behandling. Legg alltid instrumentet i kofferten eller på stativ/stol når du ikke spiller, og pass på at det ikke står i veien for noe eller noen.
Husk at bulket i instrumentet forringer lyden. Bl.a manglende vedlikehold kan føre til at bøyler og munnstykker setter seg fast. Da er det aller best å ta kontakt med instrumentforvalter. Ikke forsøk å ta løs noe uten spesialverktøy.
 
Spilling:

Vær forsiktig når du setter sammen instrumentet. Er du usikker på hvordan du gjør dette, så spør læreren din, eller snakk med instrumentforvalterene i korpset. I pausene, når du ikke spiller, skal instrumentet settes slik at det ikke står i veien for noe, og slik at det ikke kan veltes.

 

Når du har spilt:

Ta munnstykket av instrumentet, og tørk både munnstykke og instrument godt med en tørr klut, spesielt der du har hatt hendene. Rist fuktighet ut av instrumentet, og legg det forsiktig ned i kofferten.

 

Vedlikehold:

Alle bøylene bør smøres ca 1 gang pr måned med bøylekrem for å holde dem tette og bevegelige. Munnstykket bør også vaskes med en børste. Ventilene må av og til smøres for at de skal holde seg fine, og for å forhindre at det irrer og setter seg fast møkk i rørene rundt ventilhuset. Lagerleiene på rotasjonsventilene må smøres med et par dråper rotorolje 3-4 gangeri året, og etter evnt vask. Innvendig smøres de i hullene som kommer til syne når bøylene fjernes med vanlig ventilolje.

 

Vask:

  • Utvendig:

Det er ikke lov å bruke såpe på instrumentet. Skyll det raskt med lunkent vann, og tørk det godt. Lakkerte instrumeneter kan poleres med lakk-polish, og ubehandlede instrumenter pusses med pussevatt.

 

  • Innvendig:

Spyl gjennom med lunkent vann, og bruk en bøyelig børste. Etter en slik vask (utvendig eller innvendig) må bøyler/ventiler smøres igjen.


PS. Husk at det er mulig å koke munnstykket hvis du ønsker å få dette helt rent og fritt for bakterier.

 

Utdelt utstyr:

Instrument med kasse, noteklype, marsjhefte, notestativ.

 

Forbruk:

Bøylekrem, ventilolje, rotorolje.