Trombone

 

Trombone

 

Generelt:

Instrumentet ditt må du være forsiktig med. Det har ventiler og rør som er sårbare for hardhendt behandling. Legg alltid instrumentet i kofferten eller på stativ når du ikke spiller, og pass på at det ikke står i veien for noe eller noen. Hvis du oppdager at noe er galt med instrumentet ditt, f.eks at munnstykket sitter fast, ta kontakt med instrumentforvalterne på første øvelse. Bulker i instrumentet ødelegger den gode lyden, så det må du absolutt forsøke å unngå.
På en trombone er kanskje det svakeste punktet sleiden. Denne må du være veldig forsiktig med.

 

Spilling:

Vær forsiktig når du setter sammen instrumentet. Er du usikker på hvordan du gjør dette, så spør læreren din, eller snakk med instrumentforvalterene i korpset. I pausene, når du ikke spiller, skal instrumentet settes slik at det ikke står i veien for noe/noen, eller slik at det ikke kan veltes.

 

Når du har spilt:

Ta munnstykket av instrumentet, og tørk både munnstykke og instrument godt med en tørr klut. Rist fuktighet ut av instrumentet, og legg det forsiktig ned i kofferten.

 

Vask:

Renhold av instrumentet gjøres både for at det skal se pent ut, og for at klangen i instrumentet skal holde seg. Det vil også forlenge instrumentets levetid, hvis det utføres på riktig måte.

 

  • Utvendig:

Du skal ikke bruke såpe på instrumentet. Hvis det trengs, kan du raskt skylle over det med lunkent rent vann. Tørk det godt, og poler med lakkpolish hvis instrumentet er lakkert. Ubehandlede instrumenter kan poleres med pussevatt.

 

  • Innvendig:

Spyl gjennom instrumentet med rent, lunkent vann, og bruk deretter en fleksibel børste. Yttersleiden spyles gjennom, og innersleiden rengjøres. Etter vask bør den tørke godt, og deretter smøres igjen som beskrevet under.

 

Husk at det er mulig å koke munnstykket hvis du ønsker å få dette helt rent og fritt for bakterier.

 

Vedlikehold:

Innertrekket på sleiden smøres hver uke med et tynt lag sleideolje, og sprayes med rent vann. Husk å tørke vekk gammel olje først. Sleiden smøres ca 1 gang pr. Måned med sleidekrem for å holde den glatt og lufttett. Du må også gjerne slippe en dråpe olje på fjæren på vannklaffen.

 

Utdelt utstyr:

Instrument med kasse, noteklype, marsjhefte, notestativ